Hírek és programok

Standard Post with Image

„Szembenézés a közeledő halállal 2”

Meghívó a Magyar Bioetikai Társaság T72 Egészségügyi Munkacsoport Keresztény Orvosok Magyarországi Társasága Magyar Katolikus Orvosok Szent Lukács Egyesülete Szent. II. János Pál pápa Kutatóközpont 2022. február 17. (csütörtök) 18 órakor kezdődő online kerekasztal beszélgetésre. A beszélgetést vezeti: dr. Papp Miklós, görögkatolikus pap, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Erkölcsteológia Tanszék vezetője, dr. Rojkovich Bernadette, a Magyar Bioetikai Társaság elnöke. Minden érdeklődőt szeretettel hívunk!

A beszélgetés a PPKE Youtube-csatornáján megtalálható, ide kattintva megtekinthető.
Standard Post with Image

„Szembenézés a közeledő halállal 1”

Meghívó a Magyar Bioetikai Társaság T72 Egészségügyi Munkacsoport Keresztény Orvosok Magyarországi Társasága Magyar Katolikus Orvosok Szent Lukács Egyesülete Szent. II. János Pál pápa Kutatóközpont 2021. december 2. (csütörtök) 18 órakor kezdődő online kerekasztal beszélgetésre. A beszélgetést vezeti: dr. Muszbek Katalin, pszichiáter, a Magyar Hospice Alapítvány igazgatója, Prof. Dr. Nagy Zoltán neurológus psychiáter, egyetemi tanár, dr. Papp Miklós, görögkatolikus pap, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Erkölcsteológia Tanszék vezetője, dr. Rojkovich Bernadette, a Magyar Bioetikai Társaság elnöke. Minden érdeklődőt szeretettel hívunk!

A beszélgetés a PPKE Youtube-csatornáján megtalálható, ide kattintva megtekinthető.
Standard Post with Image

„NE LEGYÜNK VAKOK AZ IDŐK JELEIRE"

Meghívó a Magyar Bioetikai Társaság T72 Egészségügyi Munkacsoport Keresztény Orvosok Magyarországi Társasága Magyar Katolikus Orvosok Szent Lukács Egyesülete Szent. II. János Pál pápa Kutatóközpont 2021. május 13. (csütörtök) 18 órakor kezdődő online tudományos ülésére. Előadó: Gáncs Péter, evangélikus püspök Az online előadás után az online beszélgetést Dr. Rojkovich Bernadette vezeti. Minden érdeklődőt szeretettel hívunk és várunk!

A tudományos ülés a PPKE Youtube-csatornáján megtalálható, ide kattintva megtekinthető.
Standard Post with Image

EMBRIONÁLIS SEJTEK FELHASZNÁLÁSÁNAK ETIKAI VONATKOZÁSAI

Meghívó a Magyar Bioetikai Társaság, a T72 Egészségügyi Munkacsoport, a Magyar Katolikus Orvosok Szent Lukács Egyesülete és a Szent. II. János Pál pápa Kutatóközpont 2021. január 14. (csütörtök) 18 órakor kezdődő online tudományos ülésére, a hozzáférés az alsó linken található. Előadó: Baranyi Marcell, biológus, az előadása címe: EMBRIONÁLIS SEJTEK FELHASZNÁLÁSÁNAK ETIKAI VONATKOZÁSAI. Felkért hozzászóló: Dr. Jankovics István. Az online előadás és hozzászólás után az online beszélgetést Dr. Jávor András vezeti. Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

A tudományos ülés a PPKE Youtube-csatornáján megtalálható, ide kattintva megtekinthető.
Standard Post with Image

AZ INTENZÍV OSZTÁLYON HOZOTT ÉLETVÉGI DÖNTÉSEK COVID-DAL ÉS ANÉLKÜL

A Magyar Bioetikai Társaság, a T72 Egészségügyi Munkacsoport, a Magyar Katolikus Orvosok Szent Lukács Egyesülete és a Szent. II. János Pál pápa Kutatóközpont 2020. december 03.-án 18 órakor online tudományos ülést tartott. Az előadó dr. Domján Attila aneszteziológia és intenzív terápia szakorvos volt. Az ülés témája: “AZ INTENZÍV OSZTÁLYON HOZOTT ÉLETVÉGI DÖNTÉSEK COVID-DAL ÉS ANÉLKÜL”. Felkért hozzászólók dr. Rojkovich Bernadette és Nyéky Kálmán atya voltak. Az online előadás és hozzászólás után az online beszélgetést Dr. Jávor András vezette.

A minikonferencia a PPKE Youtube-csatornáján megtalálható, ide kattintva megtekinthető
Standard Post with Image

A BIOETIKA ÚJ KIHÍVÁSAI A COVID-19 PANDÉMIA SORÁN

A BIOETIKA ÚJ KIHÍVÁSAI A COVID-19 PANDÉMIA SORÁN címmel rendezi a Magyar Bioetikai Társaság (MBT) – közös szervezésben a Szent II. János Pál Kutatóközponttal és a T72 Egészségügyi Munkacsoporttal – nemzetközi konferenciáját az egyetem dísztermében, október 9-én.

A konferencia a PPKE Youtube-csatornáján megtalálható, ide kattintva megtekinthető
Standard Post with Image

A katolikus orvostársaságok állásfoglalása az emberi embrionális sejtek felhasználásával készült védőoltásokról és az új koronavírus (SARS-COV-2) elleni védőoltás fejlesztésének támogatásáról

A védőoltások bevezetése a fertőző betegségek visszaszorítását eredményezte, ami felbecsülhetetlen értékű a járványok megelőzésében. Ezért támogatjuk a hazai és nemzetközi tapasztalatokon alapuló oltási rend érvényesülését.

Tovább
Standard Post with Image

A gyermekvállalás szépségei és nehézségei – a Magyar Bioetikai Társaság 29. (Nemzetközi) Konferenciája

Tisztelettel meghívjuk Önt, tartson velünk a Magyar Bioetikai Társaság október 25-26-án tartandó 29. Nemzetközi Konferenciáján, melynek témája a gyermekvállalás szépségei és nehézségei!

Tovább
Standard Post with Image

“A mesterséges intelligenciáról – halandóknak” Kiss Károly

Kiss Károly közgazdász és társadalomkutató “A mesterséges intelligenciáról – halandóknak” címmel tart bevezető előadást, melyet beszélgetés követ.

Tovább
Standard Post with Image

“Forró pontok a bioetikában” Németh Gábor atya

Németh Gábor atya a Győri Hittudományi Főiskola tanára, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkárságának irodavezetője “Forró pontok a bioetikában” címmel tart bevezető előadást, melyet beszélgetés követ.

Tovább
Standard Post with Image

“Az emberi élet és méltóság kérdései a transzhumanizmus” Prof. Dr. Frivaldszky János

Prof. Dr. Frivaldszky János tanszékvezető egyetemi tanár “Az emberi élet és méltóság kérdései a transzhumanizmus korában” címmel tart bevezető előadást, melyet beszélgetés követ.

Tovább
Standard Post with Image

A Magyar Bioetikai Társaság 2018. évi (28.) konferenciája

A fél évszázados Humanae Vitae Enciklika és a húsz esztendős oviedói egyezmény – a Magyar Bioetikai Társaság 2018. Évi (28.) Konferenciája

Tovább
Standard Post with Image

“Bioetika és történetiség” dr. Turgonyi Zoltán

dr. Turgonyi Zoltán „Bioetika és történetiség” címmel tart bevezető előadást, melyet beszélgetés követ.

Tovább
Standard Post with Image

“A posztmodern etika kritikus szemmel” dr. Jávor András

dr. Jávor András „A posztmodern etika kritikus szemmel” címmel tart bevezető előadást, melyet beszélgetés követ.

Tovább
Standard Post with Image

A Magyar Bioetikai Társaság 2018. évi áprilisi közgyűlése

Meghívó a Magyar Bioetikai Társaság 2018. évi áprilisi Közgyűlésére

Tovább
Standard Post with Image

„Ökológiai nevelés és lelkiség” dr. Veress Gábor

dr. Veress Gábor „Ökológiai nevelés és lelkiség” A közös otthonunkat Ferenc pápa útmutatása alapján gondozzuk!

Tovább
Standard Post with Image

Mise a betegek világnapján

Szeretettel hívjuk a híveket 2018. február 11-én, vasárnap 16 órakor a Betegek Világnapja alkalmából bemutatandó szentmisére a Budai Ciszterci Szent Imre Plébániatemplomba

Tovább
Standard Post with Image

Az NEA-E-19-0157 azonosítószámú támogatás beszámolója

A Bethlen Gábor Alapkezelő, a Nemzeti Együttműködési Alap és a Miniszterelnökség 2 500 000 Ft támogatásával szerveztük meg a Magyar Bioetikai Társaság 2019. október 25-én és 26-án A gyermekvállalás szépségei és nehézségei címmel konferenciánkat a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. A téma fontosságát aligha kell hangsúlyoznunk, hiszen mind Magyarország, mind a nyugati világ közismerten súlyos demográfiai gondokkal küszködik már évtizedek óta. Az előadások A Magyar Bioetikai Szemle 2019/3. számában megjelentek.